Hodowla na świeżym powietrzu

Okazuje się, że rasy mięsne doskonale czują się na otwartej przestrzeni. Nie wymagają stosowania specjalnych pomieszczeń, ważne tylko, aby były osłonięte od wiatru. Takie warunki doskonale sprawdzają się także w przypadku kilkudniowych cieląt. Krowy w czasie dużych mrozów najczęściej powinny rodzić w pomieszczeniu. Warto pamiętać, aby pod wiatą było zawsze sucho, a obornik powinien być usuwany raz lub dwa razy do roku. Powinno się także zapewnić wolny dostęp do wybiegu, aby zwierzęta mogły swobodnie się poruszać. Stół paszowy najlepiej zaplanować w ten sposób, aby posiadał łatwy dojazd przy transporcie pasz. Rozważając organizację utrzymania bydła mięsnego, należy pamiętać o możliwości podziału stada na grupy. Najczęściej stosuje się podział w stylu krowy cielne, krowy z cielakami, odsadki oraz sztuki opasowe. Bardzo ważne jest także, aby wyznaczyć specjalne miejsce, które będzie spełniało wymogi porodówki oraz miejsca na urazy lub dla sztuk chorych. Jeśli uda nam się to wszystko zorganizować możemy bydło mięsne spokojnie hodować na świeżym powietrzu.

About author

Related Articles